X
Gratis frakt ved kjøp over 500krGratis frakt over 500,-
Søk
Filter
Lukk
Logg inn

Info om edelstener

Gullsmed Aas orienteter
Opal

 Fakta:

Opal er kvarts sio2 (+vann): Funnsted idag mest Australia.

Hardhet 5.5-6 (dvs betydelig lavere enn vanlig kvarts og vil slites ved sterkt bruk)

 Opal-typer

Sort opal som mest kommer fra Ligtning Ridge i Australia er meget kostbar. Den har mørk bakgrunn og fargespill i røde, orange og grønne toner.

Hvit opal som finnes for det meste i funnsteder i ørkeneområder i Syd-Australia.  Den har lys bakgrunn og fargespill. Det finnes en rekke varianter. Fra relativt gunstige og til kostbare stener.

Boulder Opal fra Queensland i Australia. Dette er tynne opalskikt på naturlig underdel av jernholdig mørk materiale. Fargespillet er nesten som sort opal, slipes ofte i ujevne former for å utnytte råmaterialet.

Ildopal Dette er orange edelstener fra Mexico, enkelte ganger med fargespill, mest uten.

 

Triplet Overdel av synt. spinell eller lignende, vanligvis svakt buet Mellomskikt av tynn opal

Nederst en mørk billig opal, eller onyx. Disse 3 er limt sammen. De beste har fargespill med en god del rødt, og kraftige farger. De fineste er relativt kostbare.

Bruk

Forsiktighet med kremer, vaskemidler ol da de evt kan trenge inn i limskiktet og skade glansen/utstrålingen av stenen.  

 

Smykker

Det lages vakre smykker av opal, vanligvis med gultgull. Stenene er slepet i cabochon (halvrund)

 

Mytologi:   Rikdom, makt og suksess

Man opplever rettferdighet. Bæreren vekkes av erotiske ønsker og følelser.

Den hjelper til å få en god søvn, og man våkner frisk og uthvilt.

Lykkesten for oktober

 Rav

 Fakta:

Rav er fossilt kvae, vanligvis fra trær. Vår rav kommer mest fra Polen og østersjøområdet.

Rav er ca 40 millioner år, men dette kan variere. Enkelte ganger kan man finne bevarte inneslutninger av insekter o.l. i ravstykket.

Det er en organisk forbindelse (med kullstoff) og kan være transparent til opak.  Hovedfarger er rødligbrun til gul, men også grønnlige toner.

 Rav er mykt, hardhet 2,5 og smelter ved 250 grader. Dersom man berører det med en brennende fyrstikk el, gir det fra seg en tydelig aromatisk lukt.

Det finnes mange plastikk-etterligninger. Dersom man legger stykket i sterkt saltet vann flyter det, mens plastikk-etterligninger vil synke. (egenvekt 1,08)

Ravs evne til å bli elektrisk når gnidd med ull og da tiltrekker seg en papirbit, er ikke en god test, da plastikk-etterligninger har den samme egenskapen.

 Rav i smykker

Det finnes naturligvis en mengde kvaliteter. Klar rav i rødlig-gul tone er best. Uklar rav med mye vann og gassbobler blir varmet i en olje som presses inn i lommene og gjør raven klarere, samtidig blir det bladlignende inneslutninger. Dette er svært vanlig. Klare farger og runde klare kuler eller andre slipeformer er kostbarere. Upolerte, barokke former er imdilertid ofte gunstig og gir en fin effekt.

 Mytologi: Gir Livsglede

Sol og varmeutstrålingen fra rav renser organismen og gir mulighet for selvhelbredelse av kroppen. Rav lindrer betennelser, isjias o.l. ved å legge den på smertestedet.  Gjennom sin varme hjelper det mot astma, allergi og forkjølelse

  Kom innom gullsmed Aas hvis du vil vite mere