X
Gratis frakt ved kjøp over 500krGratis frakt over 500,-
Søk
Filter
Lukk
Logg inn

Info om gull

Gullsmed Aas orienterer

Fakta:

Menneskene har brukt gull i ca. 6000 år. Såvel den gang som i dag er gullet det mest ettertraktede metall. I dag lagres mye av gullet i bankene, resten går stortsett til smykke- produksjon. Gull er et svært mykt og formbart metall, en eneste unse (31,10 gr) lar seg bearbeide til en nesten gjennomsiktig plate på ca. 10 kvm eller til en flortynn tråd på nesten 105 km! Gullet er meget motstandsdyktig mot syrer og kjemiske påvirkninger og gamle gjenstander, som har ligget i jorden i flere tusen år, er ofte meget godt bevart.

Hovedforekomster: Sørafrika, Australia og Russland.

Kjemisk tegn: Au B Smeltepunkt: 1063 grader B Hardhet: 2,5 (Mohs skala)

Egenvekt: 19.3 B dette vil si at en gullbarre på en murstens størrelse veier 25 kg.

 

Smykker:

Gullet er så mykt at det må legeres (blandes) med andre metaller for å lage smykker.

De andre metallene avgjør hvilken farge smykket får: rødt B gult B hvitt (til og med grønt og lilla er mulig!) Ublandet gull har en kraftig, varm gullfarge. I Norge brukes det mest 585/1000

(eller 14 kt.), dvs. 58,5 % fingull, resten er sølv, kobber, palladium mm. Andre legeringer er f.eks. 750/1000 (18 kt.) , denne er dyrere pga. høyere gullinnhold; eller 333/1000 (8kt.)

som er et rimelig alternativ for smykker som ikke skal vare så lenge. Smykkene stemples med det tilsvarende tallet.

 Smykkelegeringen gultgull:

Denne legeringen er den vanligste. Den kan variere i fargen fra helt lyst til nesten rødlig. Fargen sier ikke noe om gullmengden i legeringen.

 Smykkelegeringen hvittgull:

For å lage hvittgull blandes gull f.eks. med palladium i tillegg til sølv og kobber. Denne legeringen blir aldri helt "hvit", men litt gulaktig. Derfor påfører man hvittgulls-smykket et tynt belegg av rhodium. Dette er et meget kostbart metall, mye dyrere enn gull. Dette belegget slites av etterhvert, spesielt på ringer, de må derfor rhodineres på nytt av og til. Allianseringer blir alltid rhodinert på nytt når man får satt i en ny sten. Hvittgullsringer er dyrere å forandre i størrelse enn gultgullsringer, fordi de må rhodineres. Hvittgull brukes mest i diamantsmykker.

 Smykkelegeringen rødtgull:

Denne fargen brukes sjeldent alene, men den gir en fin effekt sammen med hvittgull eller gultgull. "Cartier"-ringen er et eksempel hvor alle tre farger er brukt sammen.

 

Bruk:

Gull er mykere enn det meste det kommer i kontakt med, og riper og hakk kan oppstå. Dette er også årsak til slitasje (f.eks. klør på ringer med stener er spesielt utsatt). Merk: Gull sliter også på gull: kjede mot anheng B ring mot ring B armbånd ledd mot ledd. Ta derfor alltid av deg alle smykker, ringer og armbånd ved grovt arbeid, trening og når du sover.

 Tillegg om Gull? 375/9K og 333/8K   pr 5.5.2011

Det dreier seg om en legering med 33.3 % eller 37.5% gull, dvs langt under halvparten er gull, og det ligger i grenseland at man kan benytte betegnelsen gull for denne legeringen. Det er ikke korrekt at den er hardere enn vanlige 585/14k legeringer. Legeringen vil etter hvert også anløpe (når rodiumsbelegget slites av i hvittgull) Den er sprøere som legering enn 585/14k. Ved lodding er det ofte vanskelig å unngå spor etter loddingen (f.eks målforandring eller annen reparasjon)

 Kom innom Gullsmed Aas hvis du vil vite mer.